Леопард

Цей поширений в Африці хижак живе в савані, пустелі і незайманих лісах. Люди, однак, витіснили леопарда з багатьох регіонів його проживання. Його тактика полювання залежить від жертви, яку він підстерігає. Полюючи за дрібними ссавцями, він швидко атакує, переслідуючи більшу тварину, леопард підкрадається непомітно і завдає раптовий удар могутньою лапою. Дрібну здобич він з'їдає відразу, а тіла великих тварин затягує на дерево і кілька днів живиться їхнім м'ясом. Розміри його мисливської території залежать від кількості видобутку на ній. Леопарди завжди живуть поодинці. Самці і самки зустрічаються лише під час шлюбного періоду, а потім відразу розходяться, і самка сама виховує потомство.



Лев

Всі ми з дитинства знаємо, як виглядає лев, так як по одній тільки гриві маленька дитина може дізнатися царя звірів.  Лев - могутня тварина, проте, в довжину трохи більша, ніж два метри. Наприклад, усурійський тигр набагато довше лева, в довжину досягає 3,8 метра. Звичайна вага самця - сто вісімдесят кілограмів, рідко коли мають двісті.
Старі леви мають жорстку шевелюру, яка покриває голову, плечі і опускається до низу живота. Дорослі особини володіють чорною, густою гривою або гривою темного, коричневого відтінку. А ось один з підвидів африканського лева, масайскій, не має таку пишну гриву. На плечі шевелюра не опускається, і на лобі її немає.
У всіх левів закруглені вуха, посередині яких красується жовте плямочка. Плямистий малюнок залишається на шкірі молодих левів до тих пір, поки левиці не родять дитинчат, а самці не досягнуть статевої зрілості. Всі представники левів мають пензлик на кінчику хвоста. Саме там закінчується їх хребетний відділ.

Магот

Варварійская мавпа (магот) живе у хвойних і листяних лісах Атлаських гір на півночі Африки і відноситься до сімейства мавп. Ця мавпа харчується виключно вегетаріанською їжею, і лише харчується комахами. Ці тварини живуть групами, в яких домінують самки. Самці не влаштовують боїв за самок і разом з самками беруть участь у вихованні малюків. Спочатку мати носить малюка під животом, де він міцно тримається за її шерсть, пізніше дитинча сидить на спині матері. Ці мавпи живуть і в Європі, де єдиним місцем їх проживання є скелі Гібралтару. Туди їх завезли в середні століття. Легенда свідчить, що якщо маготи вимруть, Великобританія втратить там свої володіння.

Барханна кішка

Мешкає в Цукрі і пустелях Аравійського півострова барханна кішка і ніколи не п'є води, тамуючи спрагу кров'ю своїх жертв. У маленької барханной кішки великі вуха і блякла шерсть, що типово для всіх жителів пустель. Вона живе і в піскуватих, і в скелястих областях Сахари. У неї широка плоска голова, і вона може спостерігати за здобиччю, сховавшись за барханами, де її зовсім не видно. Вона живиться дрібними гризунами: песчанками і земляними білками. Барханна кішка їсть також скорпіонів, плазунів і комах. Разом з фенеком і африканським леопардом вона належить до тих нечисленних м'ясоїдних тварин, які можуть існувати в пустелях. Її лапи покриті шерстю, тому вона не провалюється в пісок. У неї дуже гострий слух, вона може почути навіть самі тихі руху гризунів в піску. День кішка проводить в печері, де разом з нею часто живе ще один мешканець пустелі - фенек. На полювання кішка відправляється, коли температура знижується і повітря стає прохолодніше.

Газель Доркас

Зріст цієї маленької тварини, як правило не перевищує одного метра, а важить не більше 20 кг. Газель живе в кам'янистих пустелях і напівпустелях Північної Африки, її можна зустріти також у горах Аравійського півострова і в деяких місцях Атлаських гір. Живиться газель травою, що росте в тіні піщаних барханів. Трава і роса - ось джерело води, яка необхідна цій тварині. Їй потрібно дуже мало рідини. Однак у деяких районах Африки вона може обходиться без води лише кілька днів. Під час посухи табун цих тварин, що налічують до сотні особин, блукають у пошуках корму і води. Самка цієї газелі виношує дитинчат близько 6 місяців.

Зебра

Зебри одна з найчисленніших тварин в африканському степу, найближчий родич коней і ослів. Табуни смугастих коней перетинають простір у всіх напрямках, шукають соковиті пасовища і вирішують сімейні справи. Зебрина сім'я - це гарем з єдиним володарем на чолі. Лошата-самці приречені на вигнання і подальшу боротьбу за власний комплект самок. Зебра одна з найбільш поступливих жителів савани. Смугасті конячки охоче миряться сусідством з іншими тваринами і утворюють змішані стада, найчастіше з антилопами.
Змішане стадо, що складається з тварин різних видів має і ряд інших переваг. Наприклад, якщо до зебр і гну приєднуються страуси, яким їх пильні очі і довга шия дають перископний огляд, копитні можуть покладатися вже не тільки на свій тонкий нюх.

Комментарии